top of page

SPX FLOW Seital Separation je  specijalizirana za tehnologiju separacije na bazi centrifuge.  Seital separacijska tehnologija je razvijena uskom suradnjom sa našim kupcima te inovativnim pristupom i razvojem isporučujemo najbolja u klasi separacijska rješenja za mliječne proizvode, razne napitke kao sokovi, pivo ili vino te za industrijski sektor. SEITAL centrifuge odlikuje vrhunska kvaliteta i učinkovitost uz niske troškove održavanja. Uz vrhunsko znanje naših stručnjaka o dinamici tekućina uspjeli smo razviti i proizvesti naprednu centrifugalnu opremu.

 

Seitel Centrifuge odlikuje robusnost i jednostavno (plug and play)  instaliranje. Seital centrifuge omogućuju uklanjanje krutih tvari iz tekućina, odvajanje tekućina različitih specifičnih težina, izdvajanjem vrijednih tvari iz tekućih suspenzija i odvajanje suspenzije od suspenzije radi povećanja koncentracije.

 

Ključne primjene naših centrifuga se odnose na: obrano mlijeko / vrhnje, pročišćavanje piva / vina, obrada kemikalija (pročišćavanje otapala, koncentracija biomase), pročišćavanje ulja i maziva, oporavak antibiotika u farmaceutskoj industriji. Naši inženjeri savjetuju naše kupce kako povećati proizvodnu efikasnost i isto tako nude rješenja za moguće proizvodne izazove sa kojim se svakodnevno kupci susreću.

Ponuđene usluge obuhvaćaju detaljne preglede postojeće opreme praćene predloženim planovima nadogradnje, sve do testiranja i analize cijelih procesa kako bi se utvrdilo gdje se mogu postići značajna poboljšanja. Kroz pilotska postrojenja pomažemo kupcima kod početne procjene procesa prije nego se odluče za nadogradnju.

seital_sve.jpg

Tehnologija

Tehnologija
Tehnologija_separacije.jpg

Centrifuga je ubrzani proces prirodnog taloženja (sedimentacije). Gledajući sliku sa lijeva na desno vidimo da spremnik sa tekućinom u kojem se nalaze čestice koje će se s vremenom nataložiti i na čestice djeluje prirodna gravitacijska sila. Kada bi u taj spremnik stavili diskove pod određenim kutom i kada taj spremnik zarotiramo za 90° i počinjemo ga rotirati oko osi dobijemo - centrifugalnu silu! Korištenjem centrifuga u proizvodnji ubrzavamo proces sedimentacije. SPX centrifuge imaju mogućnost proizvesti centrifugalnu akceleraciju od 17.000 g. – što je 17.000 puta brže od djelovanja gravitacijske sile!

Separacija u indistriji mlijeka - separatori, klarifikatori, baktofuge 

Separacija mlijeko

PROIZVODI

PRIMJENA CENTRIFUGA U MLIJEČNOJ INDUSTRIJI

Centrifuge u mliječnoj industriji možemo upotrebljavati za:

 • Obiranje toplog mlijeka

 • Obiranje hladnog mlijeka

 • Klarifikaciju mlijeka

 • Automatska i manualna standardizacija vrhnja i mlijeka

 • Baktofugaciju mlijeka i sirutke (uklanjanje bakterija)

 • Klarifikaciju sirutke

 • Separaciju sirutke

 • Koncentraciju vrhnja

OBIRANJE TOPLOG MLIJEKA – obiranje mlijeka za vrijeme pasterizacije je najčešća upotreba centrifuge u mliječnoj industriji. Svrha procesa obiranja je da razdvoji sirovo mlijeko na obrano mlijeko i vrhnje. Preporučena temperatura mlijeka za obiranje je između 45°C i 55°C kako bi se osigurala optimalna efikasnost obiranja. Efikasnost obiranja je jedinica koja pokazuje postotak masti u obranom mlijeku. Seital Separatori rade sa efikasnošću od 0.03 – 0.05% mjerljivo Gerberovom metodom i o,o40 – 0.055% mjerljivo Röse-Gottlieb metodom.

Kapaciteti obiranja u rasponu od: 1.200 l/h – 45.000 l/h

Kapaciteti standardizacije mlijeka u rasponu od: 2.000 l/h – 52.000 l/h

 

OBIRANJE HLADNOG MLIJEKA – hladno obiranje se odvija sa temperaturom mlijeka od 4°C.              Hladno obrano mlijeko se koristi za:

 • proizvodnju sireva od nepasteriziranog mlijeka

 • postupak pred standardizacije (izbjegavanje dvostrukog zagrijavanja)

 • proizvodnju visoko kvalitetnog vrhnja

Efikasnost hladnog obiranja mlijeka je manja u usporedbi sa toplim obiranjem i najviša koncentracija vrhnja ne prelazi 40-42%.

Kapaciteti obiranja sa 0.10% masti: 2.000 l/h – 5.000 l/h
Kapaciteti obiranja sa 0.25% masti: 5.000 l/h – 10.000 l/h

 

KLARIFIKACIJA MLIJEKA – primjenjuje se na samom prijemu mlijeka kako bi se uklonile čestice, prljavština i somatske stanice kao što su leukociti. Takvim postupkom smanjujemo prisutnost Listerije koja se nalazi u leukocitima. Klarifikator mlijeka može raditi i sa toplim i hladnim mlijekom, ali bolji učinak klarifikacije se postiže sa toplijim mlijekom.  Centrifuge koje su namijenjenje za separaciju također mogu raditi klarifikaciju, ali je njihova efikasnost mala u usporedbi sa klarifikatorom.

Kapaciteti klarifikacije: 2.500 l/h – 65.000 l/h

 

STANDARDIZACIJA MLIJEKA I VRHNJA – sistem razvijen od strane SPX-a koristi vrlo precizan mjerač za automatsku standardizaciju tipa Coriolis da bi dobili željenu gustoću vrhnja na izlazu iz separatora. Mjerač automatski kontrolira izlazne parametre separatora kao što su povratni tlak i koncentracija vrhnja. Upravljanje se vrši preko panela gdje operater zadaje željeni postotak mliječne masti u mlijeku i vrhnju. Jedinica za standardizaciju je dostupna i kao samostalni modul koji se može instalirati na postojeći separator ili može biti integriran na postolju sa novim separatorom.

Raspon rada i točnost:

 • Standardizacija vrhnja: 25-45% postotka masti

 • Točnost standardizacije vrhnja: +/- 0.2%

 • Standardizirano mlijeko: od 0.5% do sadržaja sirovog mlijeka - 0.2%

 • Točnost standardizacije mlijeka: 0.03-0.05%

 

BAKTOFUGACIJA MLIJEKA I SIRUTKE – klarifikator za bakterije u mlijeku se prvenstveno koristi kako bi se poboljšala kvaliteta mlijeka za piće i kvaliteta mlijeka za proizvodnju sira.  Smanjivanjem bakterija i značajnim smanjenjem anaerobnih spora i listeria mogu se smanjiti temperature pasterizacije. Korištenjem baktofuge izbjegavamo probleme tijekom zrenja sira, produljujemo životni vijek samog proizvoda te povećavamo organoleptička svojstva.                                                                     

Kapaciteti: 3.000 l/h – 45.000 l/h

 

KLARIFIKACIJA SIRUTKE – separatori imaju jako važnu ulogu u preradi sirutke. Glavna namjena klarifikacije sirutke je uklanjanje komadića sira kako bi se povećala učinkovitost prilikom odvajanja masti iz sirutke.  Klarifikator je najučinkovitiji način uklanjanja komadića sira iz sirutke. Odvajanje masti iz sirutke je jako slično odvajanju masti iz mlijeka. Sirutka sadrži mali postotak masti u sebi, obično u rangu od 0.15 i 0.70%. Odvajanje masti je lakše nego kod mlijeka, ali je ovisno o količini komadića sira u sirutki. Temperatura procesa se odvija između 30°C i 40°C. Možemo postići učinkovitost između 0.03 i 0.04% zaostale masnoće.

Kapaciteti: 2.000 l/h – 52.000 l/h

Seitalmlijeko2.png
Seitalmlijeko1.png
Seital_Manual3.jpg

Separacija u indistriji pića - pivo, sokovi, vina 

Industrija pića
Seitalbeer1.jpg
seitalbeer2.jpg

PIVARSTVO

Glavna zadaća klarifikatora u pivarstvu je da ukloni zaostale kvasce i druge ne topljive suhe tvari na brz i učinkovit način bez utjecaja na okus i miris piva. Hermetički zatvoren klarifikator smanjuje prodor kisika na 10 ppb.

Klarifikator se može primijeniti u različitim koracima u proizvodnji piva:

 • za pročišćavanje sladovine

 • za pročišćavanje „zelenog piva“

 • za pročišćavanje prije filtracije

 • za završno specijalno poliranje piva.

 

Kapaciteti: od 25 hl/h – 750 hl/h – stvarni kapaciteti ovise o karakteristikama proizvoda i stupnju željene bistrine piva.

Seital Separatori se mogu primijeniti za pročišćavanje sladovine odmah nakon kotlića za kuhanje gdje je prije fermentacije potrebno izdvojiti proteine i komadiće hmelja. U manjim pivovarama se još uvijek koristi standardna filtracija ili whirpool kako bi se odvojila sladovina od taloga. Upotrebom Seital klarifikatora možemo izdvojiti talog i komadiće hmelja sa maksimalnom efikasnošću kako bi dobili bistru sladovinu prije fermentacije.

Pivari su također prepoznali da se Seital klarifikatori odnose „nježnije“ prema pivu. Napredni sustavi brtvljenja smanjuju prodor kisika. Filterski mediji poput celuloze ili dijatomejske zemlje mogu utjecati na boju, okus i aromu piva. Upotrebom Seital klarifikatora kao alternativa tradicionalnoj Kiselguhr ili dijatomejskoj filtraciji dobit ćemo bistro i svijetlo pivo bez uklanjanja karakteristika hmelja koje Vaše pivo čini izvrsnim.

Seital klarifikatori kada se pravilno primjenjuju u pivarstvu vrlo brzo postaju isplativi. Seital klarifikatori mogu proizvesti veću količinu piva iz iste količine sirovine koja se koristi u proizvodnji i tako vrlo brzo nadoknađujemo početne troškove opreme.

Još jedna prednost upotrebe klarifikatora je mogućnost povećanja kapaciteta proizvodnje bez troškova zapošljavanja novih djelatnika. Klarifikatori dolaze instalirani na vlastitom postolju, unaprijed pripremljeni, testirani i spremni za plug and play upotrebu u pivovari. Potpuno automatiziranim jedinicama pivovare postižu veću učinkovitost i kvalitetniju proizvodnju bez potrebe za novim osobljem.

Da bi pivar nastavio poboljšavati kvalitetu svoga piva mora biti spreman na prilagodbu, usavršavanje i primjenu novih metoda prerade. Craft pivari diljem svijeta su prepoznali primjenu Seital klarifikatora kako bi poboljšali kvalitetu i efikasnost u proizvodnji piva. Korištenjem klarifikatora umjesto klasične filtracije pivari su povećali iskoristivost proizvodnji bez narušavanja kvalitete piva.

VINARSTVO

Klarifikator u vinarstvu se može koristiti za različite namjene.

 • -za klarifikaciju mošta
 • -za klarifikaciju mirnih vina (crno i bijelo)
 • -za klarifikaciju pjenušavih vina
 • -za predfiltraciju prije završnog poliranja i punjenja
 • za stabilizaciju vina

 

Kapaciteti: od 1.500 l/h – 55.000 l/h - stvarni kapaciteti ovise o karakteristikama proizvoda i željenom stupnju bistrenja.

Seital klarifikatori u vinarstvu poboljšavaju mikrobiološku stabilnost uskladištenih vina nakon fermentacije. Ključna uloga klarifikatora u vinarstvu je smanjivanje potrebe za uklanjanje sadržaja krutih tvari pomoću filtracije. Upotrebom klarifikatora znatno se produljuje vijek trajanja filtera i što rezultira smanjenjem troškova. Pojavom novih tehnologija kao što je cross filtracija počinje se  velikom važnošću gledati na visoko kvalitetno bistrenje. Vina sa visokim postotkom zamućenosti prilikom cross filtracije rezultirat će jačim i bržim prljanjem filtera što će rezultirati većim gubicima proizvoda i učestalim pranjem filtera. Sve te gubitke možemo smanjiti primjenom klarifikatora prije filtracije. Seital klarifikatori su dizajnirani tako da se „mulj“ koncentrira  prije pražnjenja što rezultira maksimalnom efikasnošću i većim prinosom gotovog proizvoda.

seitalwine.jpg
seitaljuices.jpg

INDUSTRIJA SOKOVA

U industriji sokova centrifuga se primjenjuje za bistrenje sokova, kave i čajeva, sokovi od limuna, gazirana pića, esencijalna ulja, kokosovo ulje i voda….

 

Preporuka je da se klarifikatori koriste odmah nakon ekstrakcije kako bi se odvojile nečistoće prije  daljnje prerade kao što je proizvodnja voćnog koncentrata, filtracija ili pasterizacija. Klarifikatori su namijenjeni za brzo i pouzdano bistrenje gdje se istovremeno smanjuju gubici proizvoda na minimum.

seitaljuicesdiagram.jpg

Na slici je prikazan dijagram za primjenu centrifuga za voćne sokove. Na tržištu postoje sokovi koji u sebi sadrže vlakna, pulpu i također sokovi bez vlakna i pulpe. Klarifikator možemo primijeniti u oba slučaja. Ovisno o parametrima protoka možemo proizvesti sokove koji sadrže određeni postotak pulpe i vlakna ili kompletno bistre sokove.

bottom of page